petak, 15. siječnja 2016.

Cheesecake - američka torta od sira


Sastojci:
- keks od integralnih žitarica 300 gr
- maslac 200 gr
- mlijeko 80 ml
- smeđi šećer 40 gr
- vrhnje za šlag 700 ml
- neutralni sir za mazanje 800 gr
- sok jednog limuna 1
- šećer u prahu 150 gr
- želatin 12 listića

Uputstvo za pripremu:
Sameljite keks od žitarica na sitno. Možete da koristite blender ili mašinicu za orase. Istopite 200 gr maslaca te ga pomješajte sa 40 gr smeđeg šećera. Pomješajte 80 ml mlijeka sa mljevenim keksom te dobro pomješajte. Dodajte i otopljen maslac sa šećerom te dobro promješajte ovu smjesu.

Pripremite stalak za tortu te kalup za kore. Od kalupa za kore ćemo koristiti samo gornji deo. Ovaj deo ćemo obložiti sa vlažnim papirom za pečenje jer ćemo tako dobiti vanjski deo torte lijepo oblikovan.

Umutite pjenasto 700 gr vrhnja za šlag u čvrstu masu.

Pripremite 800 gr mekog neutralnog sira za mazanje. Ja vam savjetujem da ne koristite najskuplji sir koji postoji na tržistu. Važno je da je sir čvrst, da nije tečan i da je neutralan tj. da nema nikakav specifičan ukus te da nije slan.

Pripremite 150 gr šećera u prahu i prvo ga lijepo pomješajte sa sirom da vam se kasnije ne bi stvorile grudvice. Dodajte u tu smjesu sok jednog limuna. Sve lijepo pomješajte.

Namočite 12 rebara ili listica želatina u malo hladne vode te ostavite da omekani 5 minuta.

Uzmite nekoliko jagoda, operite ih te dobro osušite. Presjecite jagode na pola te ih redajte do ruba kalupa za kore.

Važno je da želati pripremimo zadnji te da ga dodamo neposredno pre filovanja torte. Kada je želatin omekanio otopite ga u tavi te ga dodajte u šlag te promješajte sa mikserom.

Odmah potom dodajte sir u šlag sa kašikom te mješajte tako da vam krema ostane vazdušasta bez da ju previše izlupate. Ja vam savjetujem da ovdje ne koristite mikser.

Kada ste pomješali fil odmah filujte tortu. Lijepo zavucite fil tako da vam prostor između jagoda bude pounjen. Poravnajte tortu te ju ostavite u frižideru bar preko noći.

Ukrasite tortu po želji.

Želatin sam možda koristila svega nekoliko puta u životu ali mislim da je ova količina želatina zaista optimalna za ovaj fil. Fil nije mekan niti previše tvrd. I dalje se osjeća mek ali prilikom rezanja se nije ni pomakao (u smislu da se razlije).

Nema komentara:

Objavi komentar